Eerste stappen in 3D-printen – deel 2

Mijn tweede inval in 3D-printen betrof het ontwerp van een reeks motorkapsteunen voor mijn Ultimate 70. De motorkap van dit model is een grote, vrij zware glasvezelconstructie. Volgens het plan zou het vlak tegen de romp bij de firewall moeten zitten. Maar naar mijn mening bood het plan onvoldoende ondersteuning voor de motorkap, wat er mogelijk toe leidde dat het trilde met de inherente ongewenste gevolgen. Ik had liever dat het veilig en degelijk gefixeerd was, dus besloot ik enkele eenvoudige steunen te ontwerpen die op de firewall konden worden geplakt.

Als een proefstuk heb ik eerst een rechttoe rechtaan “balk” vorm ontworpen met Tinkercad en een paar voorbeelden laten afdrukken via 3Dhubs.com. Mijn idee was om het motorkapje met schroeven aan de steunen te bevestigen. Echter, toen ik een poging deed om een ​​schroef in de steun te schroeven, was er eerst niet genoeg infill in de vorm om de schroef effectief te laten bijten en ten tweede, de steun delamineerde als ik enige kracht op de schroef zette.

Op basis van deze informatie heb ik besloten om in plaats daarvan 3 mm bouten te gebruiken om het motorkapje op zijn plaats te houden en het ontwerp aan te passen. Zoals te zien is op de afbeelding hieronder, werd het “gat” in twee delen gebouwd, waarvan er een een moer van 3 mm stevig kon vasthouden. Ik bestelde wat meer samples van 3DHubs en, na enig overleg met de printer, vroeg hem om de infill van de vorm aanzienlijk te verhogen. Als ik het me goed herinner, werden de onderdelen in ABS gedrukt. Het resultaat was veel beter en ideaal voor het monteren van de kap.

De laatste uitdaging was om afgeronde hoeksteunen voor de motorkap te ontwerpen. Het plezier van 3D-printen is dat zorgvuldige metingen leiden tot stukken die perfect passen. Nogmaals, ik ontwierp een “gat” in de hoeksteun die een 3mm-moer stevig kon vasthouden. De resultaten worden getoond op de foto’s. Uiteindelijk gebruikte ik zes 3D-geprinte dragers met 8 bouten die het motorkap op zijn plaats hielden. Het resultaat is geweldig, het motorkap zit stevig op zijn plek op de firewall. Dientengevolge ging ik op zoek naar meer mogelijkheden om 3D-geprinte componenten in het model op te nemen.

No Replies to "Eerste stappen in 3D-printen - deel 2"


    Geef een reactie